
-
Coaching individual
Ce este coaching-ul?
ICF – Federația Internațională de Coaching definește coaching-ul drept un “parteneriat care accelerează ritmul de învățare al clientului, performanța și progresul acestuia pe plan personal și profesional”.
Termenul de coach vine din sport și înseamnă antrenor, iar metoda coaching-lui a apărut odată cu W. Timothy Gallwey fiind explicat încă din anii 70 în cartea sa “The Inner Game of Tennis”.
Observația esențială în carte a fost că ”orice joc cuprinde două părți: un joc interior și unul exterior”. Dacă este să dăm sens celor de mai sus putem spune că ”jocul exterior” ține de obstacolele, resursele și stimulii care nu depind de noi și care contribuie la atingerea unui obiectiv personal sau profesional. ”Jocul interior” este cel care se desfășoară în mintea noastră și ne ajută sau ne inhibă parcursul către performanță, dar este și jocul care se poate schimba pentru că depinde în totalitate de noi și de voința noastră de schimbare.
Rolul coaching-lui privind cele de mai sus este de a te însoți în descoperirea și exploatarea potențialului personal, astfel încât atunci când avem de luat decizii să folosim ”jocul interior”.Beneficiile angajării unui coach
Un coach profesionist îți poate aduce beneficii minunate: perspective noi, provocări personale, ușurința în luarea deciziilor, o mai bună interacțiune cu persoanele din jurul tău, etc.
Creșterea productivității – un coach poate maximiza potențialul tău prin deblocarea sau identificarea unor resurse ascunse care te vor ajuta în:Creșterea performanței individuale;
Dezvoltarea abilităților de comunicare la job sau/și în mediul personal;
Alocarea corectă a timpului;
Creșterea performațelor în cadrul echipei cu care lucrezi sau/și personale.
Oameni motivați – construirea unui mediu sigur și de încredere care poate crește capacitatea de adaptare a partenerilor în fața provocărilor, dar și a schimbărilor de mediu.
Profit – prin folosirea coaching-lui se pot identifica si lua decizii și angajamente specifice, astfel încât rata de succes a acțiunilor să fie maxime.
Satisfacție – angajarea unui coach și obținerea de rezultate insoțit de acesta aduce după sine o rată de satisfacție majoră și implicit continuarea procesului de coaching.
Oamenii care au în prezent succes, aleg să folosească la maximum fiecare resursă de care dispun, fără a apela la un coach. De cele mai multe ori a avea un coach care să te însoțească în demersurile tale fiind considerată o slăbiciune prin diminuarea capabilități tale personale.
Pentru că coaching-ul a apărul în sport, putem vedea că acolo lucrurile sunt văzute cu totul difertit. Sportivii au încredere și sunt mândri de antrenorii lor, pentru că este de la sine înțeles că și cel mai înzestrat performer fără un antrenor nu poate obține performanță.
În consecință scopul și rolul coaching-lui este acela de a face individul mai conștient și mai atent la nevoia cunoașterii de sine și a cunoașterii celorlalți.Ce este ICF?
Fondată din 1995 în Statele Unite, Federația Internațională de Coaching sau International Coach Federation (ICF) grupează astăzi aproape 200 de filiale (chapters) naționale și regionale. Obiectivul său declarat este dezoltarea, susținerea și promovarea coaching-ului pretutindeni unde are filiale, încurajarea dezvoltării unei structuri internaționale coerente și multiculturale de coachi.
-
Team coaching
-
NOU! – Game Coaching