Evoluție
Din păcate mulți oameni înțeleg greșit conceptul de evoluție. Dacă în cele mai fericite cazuri unele prejudecăți vin din neînțelegerea unui mesaj transmis, marea parte a prejudecăților rezultă din tentative conștiente de a denatura evoluția unui proces, oricare ar fi acel proces.
În mintea multora dintre noi, atunci când auzim ”evoluție” ne gândim doar la o teorie despre originea vieții, total greșit! Chiar teoria evoluționistă vorbește despre modul cum viața s-a schimbat în funcție de diverși factori sau de către mediul care au influențat-o, iar majoritatea studiilor sunt concentrate pe procesele de schimbare, observând noi comportamente. În acest caz putem vorbi despre evoluția noastră ca un proces de învățare, care schimbă comportamente în funcție de factorii și mediul care acționează asupra noastră.
Să pornim de la un exemplu banal: îți doreși un corp de vis (menționez că fiecare dintre noi are proiectată în minte acestă imagine, care este diferită de la persoană la persoană și care este de vis pentru tine și nu pentru cei din jurul tău) și alegi să faci sport pentru a-ți modela corpul. Dacă ai nevoie doar de tonfiere, atunci exercițiile sunt relativ ușoare și timpul alocat mai scurt. Dacă e nevoie să renunți la kilograme, exercițiile pentru tonifiere sunt mai puțin folositoare, deci trebuie să îți adaptezi programul pentru a răspunde nevoilor tale.
Astfel, dacă spunem ca evoluția este un proces întâmplător și firesc, riscăm să ignorăm o parte din imaginea globală. Pentru a evolua e bine să sțim care este obiectivul nostru, factorii care ne pot influența parcursul, dar cel mai important lucru este să accesăm medii de învățare cât mai diferite.
Evoluția înseamnă adaptare prin învățarea și înțelegerea tuturor părților unui proces prin care trecem.