5 abordări pentru o farmacie profitabilă
Atunci când afacerea ta este o farmacie sau un lanț de farmacii sunt sigură că îți este greu să pui la un loc ”profitabilitatea” și ”grija pentru pacient”. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă am trăi într-o lume magică unde zânele și spiridușii au distribui leacuri celor bolnavi. Dar lumea noastra este reală și în această lume partea financiară contează mai ales atunci când ai o afacere de condus, o afacere în care sunt alți oameni care lucrează și de la care vrei să obții servicii de calitate ce vor aduce valoare pacienților care îți trec pragul.
În ultimii ani, trendul farmaciilor independente, a fost în favoarea ”grijii pentru pacient” prin diverse campanii de prețuri mici, reduceri substanțiale, carduri...în detrimentul PROFITABILITĂȚII. Ce s-a întâmplat? Cine a fost alături de tine când profitul tău nu a mai existat?
Este adevărat că farmaciile independente sunt de câțiva ani sub o presiune enormă, datorată schimbărilor legislative, dezvoltarea lanțurilor naționale..., iar a fi profitabil devine din ce în ce mai greu. Pacienții tăi nu au contact cu ceea ce se întâmplă de fapt în spatele oficinei nu au idee de eforturile financiare pe care le depui, ei nu sțiu ce faci tu pentru ei!
Stop! Să vorbim despre cum să evităm falimentul, nu?
Te întreb: ”Farmacia ta este profitabilă?” - indiferent dacă ai o farmacie mică sau un lanț de farmacii, independente. Diferența dintre o farmacie și un lanț poate exista sau nu, depinde din ce punct de vedere o privești. Un lanț de farmacii are o cifră de afaceri mare, dar nu întotdeauna acest lucru se reflectă în profit. Cheltuielile cu angajații, chiriile, utilitățile pot diminua considerabil profitul afacerii.
Cifra de afaceri nu reflectă profitul!!! Dar profitul reflectă rentabilitatea afacerii tale, sunt convinsă că cunoști foarte bine aceste aspecte. Insă te întreb: ”Îți calculezi profitul pentru fiecare rețetă sau bon eliberat? Care este marja ta pe OTC sau suplimente? Cat reprezintă cheltuielile tale fixe din marjă?
A fi o farmacie profitabilă este greu, iar dacă obiectivul tău este de a avea un număr mare de rețete s-ar putea ca în scurt timp să realizezi că direcția ta nu este cea potrivită. Creșterea numărului de rețete este calea cea mai sigură de a atinge o cifră de afaceri uriașă, dar cu un cost ridicat a profitului.
Care este varianta cea mai bună pentru tine, acum și în viitor?
În opinia mea, ”farmaciile inteligente” pot face lucrurile diferit și în favoarea lor. Avantajul de a fi antreprenor și de a lua hotărâri în afacerea ta este un prim lucru de care trebuie să ții seama. Au trecut acele timpuri când volumele mari îți aduceau încasări mari.
Îți propun o abordare diferită și lumea se va schimba în favoarea ta!
5 abordări pentru o farmacie profitabilă
1. Transformă personalul tău într-o forță reală de vanzări! – majoritatea farmaciilor nu instruiesc personalul, în direcția optimizării activității la oficină. Fii atent la angajații tăi acum, oare ce vezi...o mașină pe două picioare? Nu este profitabil pentru tine! Personalul tău trebuie să fie atent la pacienții tăi, să-i fidelizeze nu doar să elibereze medicamentele de pe rețete! Dacă tu măsori profitul afacerii tale, ei știu să-și măsoare propriul potențial? De câte ori le-ai arătat beneficiile pe care le au pentru a fi motivați? Personalul tău poate fi o locomotivă puternică doar dacă investești în ei! Așa cum nu-i ceri unui copil de grădiniță să scrie și să citească, nu-i cere nici angajatului tău să performeze fără să-l pregătești, iar după ce l-ai pregătit supervizează-l în activitatea lui, doar așa te vei putea baza pe el la un moment dat!
2. Fii vigilent cu cheltuielile tale! – primul pas este să-ți cunoști foarte bine cheltuielile fixe, iar în al doilea rând urmărește și micșorează cheltuielile variabile, neprevăzute. Poate cel mai bine e să-ți creezi un buget de cheltuieli, de care să te folosești la nevoie. Negociază orice achiziție sau contract, ești om de afaceri nu un bun samaritean!
3. Calculează marja produselor! – profitul tău stă în marja pe care o ai la fiecare produs, fie Rx sau OTC. Dacă este important pentru tine să obți o cifră mai mare de afaceri pentru a negocia condiții mai bune cu furnizorii tăi, bancă, etc e ok să-ți propui un volum mai mare de rețete sau produse scumpe cu marjă mică, dar asta doar pentru un timp scurt. Profitul este unitatea de măsură pentru afacerea ta!
4. Cunoaște-ți partenerii! – cea mai simplă regulă, a lui Pareto, spune că 20% din orice grup produc 80% din rezultat. O temă pentru tine: Care sunt cei 20% din personal, furnizori, prescriptori care îți aduc 80% din cifra de afaceri? Dar care sunt acele 20% din produsele din farmacia ta care îți aduc 80% din profit?
5. Urmărește imaginea de ansamblu ”BIG PICTURE” – pentru ca afacerea ta să rămână profitabilă este necesar să urmărești toți factorii care o pot influența: legislație, furnizori, produse, dar mai ales acei factori pe care tu poți sa-i influențezi: personalul și cheltuielile. Fii pregătit să-ți raspunzi la următoarele întrebări oricând: Ce se întâmplă dacă scade marja? Unde trebuie să acționez prima data? Cum îmi cresc profitabilitatea? Când trebuie să acționez? Dar cel mai important aspect: ACȚIONEAZĂ ACUM!
Ca și farmacist preocuparea ta cea mai importantă este pacientul și starea lui de sănătate, dar e bine să știi că ignorând profitabilitatea afacerii tale poate fi nociv atât pentru pacient, dar în special pentru angajații și afacerea ta.